Mit kell tudni az örökbefogadásról?

Az első és legfontosabb, hogy az örökbefogadás, ahogy a nevében is benne van, örökre szól, a kutya életének végéig. Egy ember életében lehet több kutya is, hiszen sajnos ők csak rövidebb ideig élnek. De, miért kell erről beszélgetnünk most? Mert vannak, akik nem értik, még mindig.
Induljunk hát a kályhától. Az ASKA menhelyre úgy kerülnek kutyák, hogy volt előéletük. És az az előélet még véletlenül sem volt szép, és vidám. Az állatok eljárások során kerülnek be. Van, akit bántalmaztak, van, akit kidobták, van, akivel egyszerűen csak nem törődtek, így került utcára. Tehát, már mindenkinek van valamilyen élménye az emberekkel kapcsolatban.
1. Mindig az fogadja örökbe a kutyát, akivel együtt fog élni. Nincs ajándékba kutya, ők nem ajándéktárgyak, hanem, érző, szerető lények. Nem véletlen, hogy mindig a kutyától tesszük függővé, hogy örökbe fogadhatja-e a leendő gazda. Őt figyeljük, az ő reakciói nekünk a fontosak. Mert lehet, hogy az örökbefogadó emlékezteti valakire, aki bántotta, és emiatt félhet tőle.
2. A második fontos, és nagyon sok esetben megrökönyödésre okot adó szabályunk, idős gazdi, csak idős kutyust tud örökbefogadni, de még ott is figyelembe vesszük a kutya temperamentumát, méreteit. Igen, számtalan esetben hallottuk már, hogy jó karban van a kora ellenére a gazdi, és ha mégis bármi történne, a családtagok a gondját viselik a kutyának. Sajnos ez nagyon ritkán válik valóssággá, hiszen a rokonok nem akartak kutyát, nem az ő kutyájuk, nincsenek felkészülve arra, hogy együtt éljenek egy kisállattal. Ilyen esetekben sokszor előfordul a sértődés, a megbántódás, pedig ekkor nem csak a kutya érdekeire figyelünk, hanem a gazdiéra is. Tudjuk, hogy milyen gyorsan tud változni egy idős ember állapota. Ahogy azt is már sokszor tapasztaltuk, az eljárások során, hogy az idős emberek balesetet szenvednek amiatt, mert valamelyik rokon nem veszi figyelembe az idős ember mozgását, és egy kölyök kutyával ajándékozza meg. A kölyök kajla, ugrál, esetleg még nagyra is nő, és nagyon sok olyan esetnél jártunk már, ahol fellökte a gazdit a kajla a kölyök.
3. A kutyáinkat mi ismerjük. A gazdáknak feltett kérdéseink azért vannak, hogy a lehető, legjobb párosítást találjuk meg. Azért, hogy megfelelő kapcsolat esetén a későbbiekben se legyen gond. Értjük, és tudjuk, hogy volt már kutyája a gazdának, meg mindent is tud a kutyákról, de a mi kutyánkat, mi ismerjük. Minden információ fontos, amit kérdezünk. Nem azért, mert pletykálni akarnánk a továbbiakban, hanem a döntés fontos eleme. Ezért érdekel bennünket, hogy lakásban, vagy udvaron fog élni a kutya, vagy milyen munkabeosztásban dolgozik a gazda. Sportos életet él-e, vagy inkább otthon ülő…
4. A kutyák nem tökéletesek. Lehet, hogy nekünk már most tökéletesek, hiszen láttuk, hogy honnan indultunk velük. Sokat tudunk róluk, mit szeretnek, mitől félnek, milyen rigolyáik vannak. De, lehet, hogy a gazdának mások az elképzelései a tökéletesről. Ehhez, együtt kell tanulniuk. Nálunk az alapokat megtanulják a kutyák, de mindig lehet még fejlődni. És, ami a legfontosabb, hogy a kutyaiskola a gazdát tanítja meg a kutyázni. Nem szabad elbagatelizálni a kutyaiskola kérdését, mondjuk úgy kötelező eleme az örökbefogadásnak. Mind a gazda, mind a kutya sokat tanul belőle.
5. Az egészségügyi állapotról, mindig az adott pillanatnyi állapotot tudjuk elmondani, illetve a nálunk töltött időszakban történt eseményeket. Mivel nem tudjuk, hogy milyen események történtek az előző életében, így a későbbiekben előfordulhatnak olyan betegségek, amiről nem tudtunk. Ha, esetlegesen a későbbiekben új betegségek jelennek meg, arról sajnos nem tehetünk. Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a kutyáink a legjobb egészségi állapotban élhessenek.
6. Az első 3 nap nagyon fontos. Őt bántották, elkergették a háztól. Bekerült a gyepire, onnan költözött tovább a menhelyre. Megszokni is alig volt ideje az új helyzetet. Majd, ha hosszabb távon élt a menhelyen, akkor úgy tekint rá, mint az otthonára, ahonnan most elköltözött egy újabb helyre. Bizonytalan, és talán fél is. Ezért javasoljuk, hogy a gazda lehetőleg maradjon otthon vele, ismerjék meg az együttélés szabályait. Melyik szobába lehet bemenni, melyik bútorra lehet felfeküdni. Az udvaron merre lehet szabadon közlekedni, melyik a tiltott terület. Ajtó, és kapunyitás is nagyon fontos újdonság lesz. A menhelyen már megtanulta, hogy ha nyílik a kennel ajtó, nem kell azonnal kirohanni. De, az új hely, törli az előző szabályokat, újra kell tanulni.
7. A kölyökkutya pont olyan, mint egy kisbaba. Bepisil, bekakil, és mindent megrág. A kölykök nem mérlegelik fogváltáskor, hogy az éppen talált tárgy, egy drága körömcipő, vagy éppen egy távkapcsoló. Akinek kutyája van, megtanul elrakodni. Ha, nem teszi, kára lesz. Ezt tudni kell. A kutya ösztönösen cselekszik. Tanítható, de ösztön lény. Meg kell ismerni, és megtanulni a kölyök nevelés szabályait, ami nagyban csökkenti majd a bosszús napok számát.
8. Közösségi kapcsolatokról sem árt beszélni. Nagyjából képbe jövünk az együttélésünk alatt azzal, hogy ki szereti a többi kutyát, ki szereti a cicákat. De, attól, hogy Bodrinak semmi gondja nem volt az itteni haverokkal, könnyen előfordulhat, hogy mondjuk a szomszéd kutyával nem szimpik egymásnak, és megy a dili minden találkozásnál. A helyzetet kezelni kell, és meg kell ismertetni egymással őket. Ha, a rossz viszály nem orvosolható, meg kell oldani, hogy a lehető legkevesebbet találkozzanak. Emiatt a kutyát nem szabad büntetni.
9. Kell fizetni? Azt hittem örülnek, hogy elviszek egy kutyát! De sokszor halljuk. Nos, igen, kell fizetni. Több okból is. Az ingyen kutyának nincs becsülete. A másik pedig, hogy a kutyák teljes orvosi ellátást kapnak, oltásokat, – 3-4 félét koruknak megfelelően -, ivartalanítottak, külső-belső parazitáktól is védettek, bőr- és szívféregre is szűrve vannak, és persze van egyedi azonosítójuk is. Mindezek költsége nem kevés, és csak a töredékét fizeti az örökbefogadó gazda. De, tudni kell, az állattartás, az bizony költséges dolog. Az oltásokat, parazita mentesítést egy életen át kell ismételni. Ahogy ma már az etetésnek is magasabbak a költségei.
10. FELELŐSSÉG a legfontosabb szó, az örökbefogadásnál. Ha ezt a szót ismeri, és tudja értelmezni a leendő gazda, akkor az összes többi pont, magától teljesül. A felelősség nem merül ki abban, hogy akkor most elhatározta gazduram, hogy örökbefogad egy menhelyei kutyát. Meg kell ismerni, segíteni, tanítani. Igen, lehetnek gondok, akadályok, elakadások az együttélésben. De, hol nincs? Minden kapcsolatban vannak apróbb megtorpanások, akadályok. Legyen szó házasságról, barátságról, gyereknevelésről, vagy éppen egy házikedvenc neveléséről. De, a problémákat meg kell oldani. Ebben mindig partnerek vagyunk, sőt az ASKA kutya gazdik is nagyon szívesen segítenek az új gazdinak. Hiszen mindenkinél voltak apró bakik, amiket ki így, ki úgy oldott meg. De a végeredmény mindig tökéletes, hiszen a gyönyörű, és hálás kutyaszem, aki a munkából hazaérő gazdira néz, feledteti az esetleges nehéz napok

Köszönjük a feliratkozást!