Segítőink írták

Azon szerencsések közé tartozunk, akik nem is egy, igazán profi önkéntes csapattal dolgozhat együtt. Ők azok, akik hatalmas segtséget nyújtanak nekünk, hogy az állataink szocializálása, a gazdakeresése gördülékenyen menjen. Sétáltatnak, fotóznak, posztokat írnak,.. Egyik írásukat szeretném most megosztani az olvasóinkkal. Így látják ők.

Na nyomassunk egy kis slungot!

HOGYAN FOGADUNK ÖRÖKBE KUTYÁT?

Biztos sokan vannak akik meglátnak egy-egy gazdikereső posztot a neten, megtetszik nekik egy kutya és úgy érzik azonnal haza kell, hogy vigyék. Na nem így! Ilyen HIRTELEN FELINDULÁSBÓL, mindenféle mérlegelés nélkül NEM VESZÜNK MAGUNKHOZ ÁLLATOT.

AHOGY KÉNE:

Első lépésként megfogalmazódik bennünk, hogy szeretnénk egy kiskedvencet. Elgondolkodunk miféle emberek vagyunk, milyen az életvitelünk, mi fér abba bele, milyen kutya illik a mentalitásunkhoz illetve milyen kutya igényeinek kielégítésére van kapacitásunk. Mindezek után kialakul egy kép, hogy nagyjából MILYEN TÍPUSÚ KUTYA VALÓ NEKÜNK. (Nem milyen tetszik, hanem milyen kutya való nekünk, mert hiába szeretnénk egy Lassiet, ha panelban lakunk és napi 12 órát dolgozunk, Lassie meg fog bolondulni, aztán mi is és végül Lassie megy az utcára vagy vissza a menhelyre hatalmas anyázások közepette.)

Amikor ez megvan, akkor kezdhetünk el nézelődni. Ha megakad a szemünk valakin, érdemes érdeklődni a menhelyen a kutyával kapcsolatban. Miután elmondtuk milyen kutyát szeretnénk, ők meg fogják tudni mondani, hogy megfelel-e az előzetesen felvázolt “kritériumainknak”. (Például ha gyerek mellé vinnénk, nem fognak egy olyan kutyát ajánlani amelyikről tudják, hogy korábban gondjai voltak a gyerekekkel vagy például a nagymamának nem fognak egy virgonc kölyköt ajánlani.)

Ha ez megvan, ezután következik a legfontosabb: az ISMERKEDÉS. Mindenképpen érdemes néhány alkalommal elmenni a kutyához “látogatóba”, mielőtt hazavinnénk. Egy nagy séta a családdal, 1-2 alkalom a már meglévő kutyával, ha társnak szeretnénk. Ha mindenki szimpatikus mindenkinek és mindenki megtalálja a számítását a másikban (kutya is, ember is) akkor mehet az együttélés.

Ezek a dolgok azért fontosak mert ilyen társat az ember “örökre” választ. A menhelyi kutyák már amúgyis csalódtak életükben (jobb esetben csak egyszer), sérülékenyebbek és nem hiányzik nekik egy újabb csalódás.

Szóval gondolkodjatok, mérlegeljetek, aztán mehet a nézelődés! Akár itt, nálunk az oldalon.