ASKA A BOLDOGABB KUTYÁKÉR

Az ASKA alapítvány menhelye kicsit másképpen működik, mint az átlagos állatmenhelyek. Az Alpha-vet Állatgyógyászati Kft állatmentési részlegével együttműködve, az országban elsőként a gyepmesteri feladatokat, állatvédelmi szempontok alapján kezeltük. A települések végén meghúzódó apró ketrecek helyett, ahova a mondvacsinált, képzetlen gyepmesterek befogták a kutyákat, egy központosított ebrendészeti telepre, majd az ASKA menhelyre szállítottuk az állatokat. Ezzel megszüntetve azokat a telepeket, ahol nem az állatvédelem követelményeinek megfelelően bántak az állatokkal.

Állatorvosok hozták létre az alapítványt, akik meglátták, hogy a kóbor, sérült, balesetes állatok ellátása nem megoldott, A kezdeti tervek, melyek alapján a sérült állatok kezelése megoldható az alapítványon keresztül, újabb feladatok elé állította a munkatársakat, hiszen valahol el kellett helyezni az állatokat, illetve a gyógyulást követően, új otthonba kihelyezni. Az első öt kenneltől, hosszú út vezetett a ma látható menhelyig. Hosszú évek, rengeteg pályázat, és nagyon sok munka kellett ahhoz, hogy mára már 132 kennelben és kifutókban, élhessenek a lakóink.

A szakképzett állatbefogó munkatársaknak köszönhetően az elmúlt években már 5 megye (Fejér, Veszprém, Komárom-Esztergom, Tolna, Pest megye) területén végezzük ezeket a feladatokat, az önkormányzatokkal karöltve.

Azért vagyunk mások, mert a feladatokat az első lépéstől az utolsóig meg tudjuk oldani. Értem ezalatt az állatok szakszerű befogását, szállítását, orvosi vizsgálatát, kezelését, karanténozását, és a végső fázist a hazajuttatást, vagy gazda keresését, mindezt az elejétől a végéig dokumentálva.

A menhelyre csak olyan állatok kerülnek, akiket az ebrendészek szállítanak be, az önkormányzatok megrendelésére, vagy hatósági eljárás következményeként.  Ha valaki kóbor állatot lát, akkor a területileg illetékes önkormányzatnál bejelenti, és a megbízott ügyintéző, vagy rendőrség hívására kerül sor az ebek befogására. A befogott állatok az adott településen bekerülnek a befogási naplóba, így ha valaki keresi a kutyáját, akkor mindjárt ott meg tudja nézni, hogy az adott területről történt-e befogás.

Székesfehérvár területén 06- 30-206-5372 telefonszámon lehet bejelenteni a kóbor állatokat, naponta 6-18 óra között.  Vidéki településeken csak önkormányzat rendelheti el az állatok befogását.

Munkánk során természetesen nem csak utcán kóborló állatokkal találkozunk, hanem nagyon sok esetben hatóságokkal karöltve kell biztonságos helyre elhelyezni a bántalmazott állatokat. Valóban nagyon sokszor látunk csúnya dolgokat, amiket nem szoktam publikálni. Azt gondolom, mi vállaltuk ezeket a feladatokat, és nem azzal kell ismertté válni, hogy micsoda dolgokat láttunk, hanem azzal, hogy megoldjuk. A siránkozással nem lehet előrébb jutni, csak a tettekkel.

Nem ismerjük az állatok előéletét, nem tudjuk mikor kaphatott oltást utoljára, vagy esetleg harapott-e. Minden beérkező állat 14 napig karanténban van, és csak a gazdája viheti haza, amennyiben az illetékes önkormányzatnál bemutatta az érvényes oltási könyvet. Amennyiben az állat nem rendelkezik érvényes oltással, és  mikrochippel,  akkor csak úgy hagyhatja el a telepet, az állatorvos oltja és chipezi.

Beérkezéskor azonnal orvosi ellátásban részesülnek az állatok, chipet nézünk, védőoldást illetve féreghajtót kapnak, fényképezzük őket, majd a 14. nap elteltével megkapják a veszettség elleni védőoltást is. A 15. naptól kezdődően a jogszabályok értelmében, az állatok az alapítvány tulajdonába kerülnek. Ekkor kikerülnek a karanténból, és megkezdődik az állatok szocializálása önkénteseink segítségével. Felnőttek és középiskolás diákok segédkeznek szombatonként, amikor sétáltatásra is lehetőség van. A nyári hónapokban eljön a szépítkezések ideje is, amikor a diákok segítségével megszépülnek az ASKA kutyák. Fürdetés, és bundák nyírása után, sokkal kelendőbbek lesznek az ebek.

Évente átlagosan 1000-1100 kutya fordul meg a telepen. Egyszerre 250 kutyát tudunk gondozni. A felépített rendszerünk az évek alatt folyamatosan finomul, alakul, és hogy jól működik a rendszer, az is bizonyítja, hogy egyre többen igénylik a szolgáltatásunkat. Tehát az elvünk a megoldás keresése, és nem a problémák halmozása. És, hogy mindezt jól tesszük az is bizonyítja, hogy 2011-től RSPCA tagszervezetei között szerepelünk.

Az állatok gondozása mellett kiemelt figyelmet fordítunk az oktatásra. Rendszeresen fogadunk iskolai csoportokat, illetve látogatunk el iskolákba. A felelős állattartás megismertetésétől reméljük, hogy az utcára kidobott állatok száma jelentősen csökkenni fog az elkövetkezendő években.

Az állatmenhely működését tárgyi és pénzbeli adományokból, pályázatokból, illetve az 1 %-os felajánlásokból tudjuk finanszírozni.