ASKA A BOLDOGABB KUTYÁKÉR

Az Alpha Segítő Kéz Állatkórházi Alapítvány 2003-tól kezdődően végzi tevékenységét. Fő feladata a kóbor, sérült állatok gondozása, gazdához juttatása.

Az Alpha-vet Állatgyógyászati Kft állatmentési részlegével kötött együttműködésnek köszönhetően ezt a célkitűzést sikeresen valósította meg az elmúlt években. Több tucat gyepmesteri telepet szüntetett meg, és helyezte az állatokat biztonságba. Az állatok befogása szakemberek segítségével történik. Megfelelően kialakított járművek, és szállítóketrecek lehetővé teszik, hogy az állatok biztonságosan, sérülés mentesen érkezzenek a menhelyre.

Évente átlagosan 1000-1100 kutya fordul meg a menhelyen.  Napi szinten 210-250 kutyát látnak el a gondozók. 14 napig egyedi kennelekben élnek, és a viselkedésük, és egészségi állapotuk megfigyelése történik.

A 15. napon az állatok védőoltásokban részesülnek, majd megtörténik az ivartalanításuk is. Ezt követően megkezdődik a szocializálás, tanítás, önkéntesek segítségével. Az önkéntes segítők nem csak az állatok ellátásban, de rendezvényeken is aktívan részt vesznek.

A rendkívüli helyzetek során az ASKA csapata dolgozott árvízi mentésen, mászott kútba halálra ítélt kutyáért, úszott tóban sérült ebekért, közúti baleseteknél mentette az állatokat, sérült vadakat fogott be, hogy az orvos elláthassa.

Évente átlagosan 3000-3500 fő látogatja a menhelyet kutyáját keresve, vagy éppen egy új kedvenc után kutatva. Minden negyedévben sor kerül egy kiemelt rendezvényre, ahol a felelős állattartás bemutatása mellett, családi programokat is szervez az ASKA.

Az oktatás kiemelt helyen szerepel az alapítvány munkájában, hiszen a gyermekeken keresztül a mai felnőttek is képesek másképpen látni a körülöttük élő állatokat.

A középiskolai diákok, önkéntes munka keretében rendszeres segítői az alapítvány munkájának. A gyerekek 15-20 fős csoportokban érkeznek. Évente 700-800 gyermeket sikerül ezzel a programmal közelebb hozni az állat- és környezetvédelemhez.

Az örökbeadott állatok további sorsát rendszeresen ellenőrzik az ASKA munkatársai. Minden állat, mely gazdához kerül, rendelkezik a szükséges védőoltásokkal, ivartalanított, és chippel van ellátva.

A menhely fenntartása, működtetése adományokból, 1 %-os kampány során befolyt összegekből, illetve pályázati úton nyert forrásokból történik.