Miért az ASKA?

Az ASKA 2003-ban kezdte meg működését. Célja a sérült, beteg, kóbor állatok gondozása. Fő célkitűzései között szerepelt a gyepmesteri telepek felszámolása. Az Alpha-vet Állatgyógyászati Kft állatmentési részlegével kötött együttműködésnek köszönhetően ezt a célkitűzését sikeresen valósította meg az elmúlt években. Több tucat gyepmesteri telep bezárását kezdeményezte, és helyezte az állatokat biztonságba.

Évente áltagosan 1000-1200 kutya, 100-150 cica, vadmadarak fordulnak meg a menhelyen. Időszakosan előfordulnak különlegesebb állatok is: kecskék, vadászgörények, őzek. Öt megye településeiről érkeznek a különféle állatok. Az állatok befogása szakemberek segítségével történik. Megfelelően kialakított járművek, szállító ketrecek lehetővé teszik, hogy biztonságosan, sérülés mentesen érkezzenek az állatok a menhelyre.

aska banner 2015A beérkezésüket követően az állatok fényképes nyilvántartásba kerülnek, és orvosi vizsgálaton esnek át. 14 napig egyedi karanténba kerül sor a megfigyelésükre. Ezen időszak alatt, csak eredeti gazdájuk, a tulajdonjog igazolásával viheti őket haza.

A 15. naptól kezdődően az állatok jogtisztává válnak, oltásaik beadása, ivartalanításuk után megkezdődik az új gazda keresése.

Vannak rendkívüli helyzetek, amik nem tartoznak a napi rutin feladatok közé, de ezekben is jól teljesített az ASKA csapata:

- balesetek
- katasztrófa helyzetek
- rendőrségi eljárások
- vadállatok mentése
- állatkínzási esetek vizsgálata, a hatóságokkal karöltve
- szabálysértési ügyek
- bírósági eljáráspk
- hajléktalan emberek állatainak orvosi ellátása

A rendkívüli helyzetek során az ASKA csapata dolgozott árvízi mentésen, mászott kútba halálra ítélt kutyáért, úszott tóba sérült ebért, közúti balesetnél mentette az állatokat, sérült vadmadarakat fogott be, hogy az orvos elláthassa. A hatóságokkal közösen helyszínelt a csapat lelőtt kutyáknál, elpusztult szárnyasoknál, csont sovány disznóknál, vagy éppen a határon várt, hogy csempészett állatok biztonságba kerülhessenek. A rendkívüli helyzetnek megfelelően, akár 30-40 órát is kell dolgozni egyvégtében, hogy a vállalt feladatot teljesítve legyen.

Mindemellett természetesen folyamatos az ASKA Ovi-Suli program, melynek keretében nem csak iskolai előadásokra kerül sor, hanem a gyerekek a menhelyen is látogatást tesznek. Megismerik az ASKA munkáját az állatbefogástól kezdődően a gondozás, tanítás, örökbefogadás menetén keresztül. Felső tagozatos, vagy középiskolás vendégeink pedig aktív részesei lesznek a munkánknak, hiszen visszatérnek szüleikkel együtt önkéntes segítői szerepben.

Önkéntes segítőink nem csak az állatok gondozásában, ellátásában, fejlesztésében vesznek részt, hanem aktív részesei rendezvényeinknek, programjainknak.

A menhelyen élő állatok forgása hatalmas, havonta 60-70 kutya kap új gazdát, új életet. Az elmúlt években több ezer állatnak sikerült biztonságos otthont találni. Az örökbeadott kutyákról rendszeresen érkeznek hírek, képek, és rendezvényeinket visszatérő vendégeink.

Molnár Tamásné
+36-30-317-4370