HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
Adományozáshoz kattintson ide.. Bezárás

Az itt található támogatások megvásárlásával kényelmesen, otthonról támogathatja Alapítványunk működését. A világ bármely részéről adakozhat, az elfogadott bankkártyákat használva. Kártyaadatai biztonságos, SSL alapon titkosított csatornán keresztül utaznak. Kártyaadatait mi nem látjuk, csak a Unicredit Bank biztonságos fizetési oldalán kell megadnia. 

Tovább az adományozáshoz

 

Telefon: +36 30/317 4370

TÁMOGASSA ADÓJA 1%-VAL 
A SZÉKESFEHÉRVÁRI ASKA-T!

rotated right arrow with broken line yellow

18494644-2-07
ASKA A BOLDOGABB KUTYÁKÉRT
Részletek..

 

 

 
 

usztortenetek konyv

Miért nem fogadhat örökbe idős ember kölyök kutyát?

Nagyon sokszor felteszik ezt a kérdés, mikor érkezik 70 év környéki örökbefogadó, hogy csak és kizárólag kölyök kutyát akar örökbefogadni. A kérdésünkre, hogy miért csak kölyköt? Mert azt lehet tanítani.
Ez bizony butaság. Még az idős kutya is tanítható, nevelhető, de ugye tudjuk, hogy a menhelyeken, és nálunk is, az állomány nagy része 1-3 év közötti. A kölyök kutya, nagy feladat. Kihívás, amit egy idős ember nem fog bírni. Még akkor sem, ha elmondja, hogy ő bizony mindig több kutyával élt együtt, és 14-15 évesen halt meg az öreg barát. Ezt is megértjük.

 

Sajnos, ahogy telnek az évek, az emberek elfelejtik, hogy bizony nem tudják ugyanazt fizikai, és szellemi teljesítményt sem nyújtani, mint 10-15 évvel azelőtt. Az elmúlt évtizedben elfelejtették, hogy a szófogadó, nyugodt, kiegyensúlyozott kutya is volt kölyök, aki ugrált, aki mindent szétrágott, aki nyafogott, ha egyedül volt. Pedig az öreg kutyák is pont olyan kajla, játékos kölykök voltak valamikor, csak akkor még a gazdik is sokkal frissebbek, erősebbek voltak, és meg sem kottyant, ha át kellett ugrani, egy éppen láb alá futó kölyköt, vagy éppen nem okozott mérgelődést, ha kirángatta a virágokat az ágyásból, vagy éppen még nem sikerült olyan jól az a szobatisztaság. Mert ezek bizony, hozzátartoznak a kölykökhöz.

És azt is tudomásul kell venni, hogy egy kölyök kutya 12-14 évet fog élni. 12-14 éven át gondozni kell, etetni, tisztán tartani, sétáltatni, orvoshoz vinni. Ilyen szokott elhangozni az a mondat, hogy majd a család átvállalja. Nem fogja. Senki sem tudja, hol lesz évek múlva, és nagyon kevés azon családtagok száma, akik felborítják az életüket egy olyan kutya tartásáért, akit nem is ők akartak. Egy 70 éves ember lehet fitt, sportos, egészséges, de nagy valószínűséggel néhány év alatt, ez az állapot rohamosan romlani fog. És, sajnos a legtöbb esetben ezt a gazdi nem is érzékeli, hiszen szépen lassan hozzászokik az állapotához, és mivel nem bírja, elhanyagolja az állatot, és persze saját magát is.

Nem véletlen, hogy ilyen esetekben mindig azt ajánljuk, hogy nyugodtan fogadjon örökbe az idős gazdi, idős kutyust. Mindkettejük tempója ugyanaz. Szépen, lassan sétálnak, és elbeszélgetnek egymással. Sokat segít a gazdinak is, hogy van egy társ, akiről gondoskodhat, és az idős kutyusnak is, hogy van otthona, és szerető gazdija.

Mikor a gazdi már közelít a 70-es éveinek vége felé, a kölyökként örökbefogadott kutyus, még csak akkor ér élete derekára, továbbra is tele energiával, ami bizony nagyon sok esetben okozott már baleseteket, amikor a játékos kutya, fellöki a bizonytalanul járó gazdit.
Mindig elmondjuk ezeket a leendő gazdiknak, és azt is, hogy nem bántásból mondjuk, amit mondunk, hanem sok-sok év tapasztalata mondatja mindezt velünk. Az a sok-sok eset, amikor a mentősökkel együtt mentünk, mert bizony a kutya nem akarta, de bajt okozott, az ugrálásával. Ez az oka annak, hogy nem adunk örökbe kölyök kutyust, idős gazdiknak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha aktívan részt szeretne venni egy menhely életében, látogasson el egy Önhöz közeli menhelyre és érdeklődjön az önkéntességről!

Az állatotthonok minden olyan dolgos kezű munkaerőnek örülnek, akik elkötelezettek az állatok iránt és szívesen áldoznának szabadidejükből a négylábúakra.

Hogy miben tud segíteni egy menhelyen?
  • A kutyák rehabilitációjában, hiszen a legtöbb kis kutya meggyötörten, sanyarú körülmények közül kerül az otthonokba
  • Kutyasétáltatásbanrotated right arrow with broken line 1
  • A menhely körüli teendőkben: fűnyírás, lapátolás, gereblyézés, festés, takarítás
  • A kutyák rendbetételében, ellátásában
  • Olyan alapfokú engedelmességi gyakorlatok megtanításában, mint a 
  • Pórázhoz szoktatás, láb melletti séta vagy ültetés
  • Szervezési feladatokba
 
 
  
Amennyiben szeretne önkéntes lenni, az alábbi gombrakattintva jelentkezhet:
 
 

 

ADATVÉDELMI NYILATKOZAT

ASKA Örökbefogadási Program
© 2017 - www.aska.hu - Minden jog fenntartva! 
Készítette az ALPHAPRESS Grafikai Súdió.

Elfogadott bankkártyák