ASKA napló 5. hét

Olyan gyönyörűségesen sütött a nap a hétvégén, hogy már kezdtük hinni, érkezik a tavasz meleg. De, nem. Hétfő reggelre ismét kemény mínuszok lettek. Újra indult a történet, a forró vízzel jégtelenített edények, a meleg vizes itatás, hiszen így is sokan köhécselnek, főleg a jég..

5Olyan gyönyörűségesen sütött a nap a hétvégén, hogy már kezdtük hinni, érkezik a tavasz meleg. De, nem. Hétfő reggelre ismét kemény mínuszok lettek. Újra indult a történet, a forró vízzel jégtelenített edények, a meleg vizes itatás, hiszen így is sokan köhécselnek, főleg a jég rágók közül. És, ha már jég, akkor nem csak a telepen találkoztunk jéggel, hanem bizony jégen kóricáló kutyát is kellett menteni. A szegény kisöreg, telesen vak, így csak próbálta követni a nyomait a nózival, de ennek az lett az eredménye, hogy körbe-körbe ment a befagyott tavon. Hívásra nem jött, be kellett menni érte.

És másnap megérkezett az ónos eső. Kegyetlen. Lépni nem lehetett, estünk, keltünk, csúszkáltunk. Már mi, a dolgozok. Az ebek biztonságban voltak, hiszen fedett kennelekben élnek. Viszont ahhoz, hogy ellássuk az állatokat, utat kellett törni, a jégpáncélon, hogy közlekedni tudjunk a talicskával, lapáttal, kannákkal, és tápos zsákokkal. Mindezt úgy, hogy megállás nélkül ömlik az ónos eső, és már nem tudjuk, hogy átázott a ruha, vagy csak már annyira megfagytunk, hogy úgy érezzük, hogy jéggé fagytunk…. De, másnapra enyhült az idő, és jött a következő feladat. Végre ismét pluszba szaladt a hőmérő, és lapát helyett, indulhatott a vizes takarítás. Persze, mindez úgy, hogy az egyik üstben főtt a finom a pipi husi, a másik üstben pedig a víz, hogy a csatorna rendszert, még véletlenül sem duguljon el, folyamatosan meleg vízzel kellett besegíteni. Szóval, végre nem csak lapátolás volt, hanem át lehetett mosatni a kennelek padozatát is. Ennek nem csak mi örültünk, hanem bármennyire is furcsán hangzik, az ebeink is sokkal jobban érezték magukat, hogy felfrissült a környezetük.

A Biogenit vitaminozást egész télen alkalmaztuk, így elmondható, hogy jóval kevesebb beteg kutyánk volt, és akik betegen érkeztek, az ő gyógyulásukat is fel tudtuk gyorsítani. De, fagyos időben sok volt a felfázásos, ázottan érkező kutya, akiket bizony kezelni kellett. Rudmilla még mindig köhécsel, de már klasszisokkal jobb hangszínen.

Pajti 1 hétig egy falatot sem volt hajlandó enni. Egy héten át próbálkoztunk táppal, konzervvel, főtt hússal és hozzá sem nyúlt. Az idegen környezet, a stressz megtette a hatását sajnos. Abban reménykedtünk, hogy lassan már csak megéhezik annyira, hogy valamit elfogad. Fél kiló töpörtyű oldotta fel a gátlásokat, és megnyitotta az éhes pocakot. A töpörtyű illata, aromája nagyobb hatást ért el, mint a pipicomb. Ahogy lecsússzantak a fimon tepertők, onnantól Pajti nem tudott jóllakni. Ahányszor mozgást észlelt, máris az ajtónál állt a tálkájával, és mint a 65 kilójával táncolt, hogy még véletlenül se történhessen meg az, hogy nem vesszük észre, éppen éhen akar halni.

És tulajdonképpen a jégverés közben azt is mondhatnánk, elég csendesen teltek a napjaink, néhány itt-ott elhagyott eb miatt indultak el az autók, de a jeges idő, az ebek mozgását is korlátozta. Jóval kevesebben kóricáltak az utakon. Bár volt olyan esemény is, ami igencsak felborzolta az idegszálainkat. Még pedig egyik kiskutyánk visszakerülése kapcsán. Van ilyen, igen, előfordul. Jelen esetben is az történt, hogy az idős gazda kórházba került. Mindig segítünk, próbáljuk megoldani a helyzetet, amíg a gazda állapota javul. De, itt most beléptek a körbe a hozzátartozók is, akik úgy kezelték Médikét, mint egy kidobandó vázát. Pedig Médit nagyon szerette a gazdi, lakásban, melegben élt, és igen a kondiján is látszott, hogy a gazdi minden falatot megosztott vele. Egyek voltak ők. De, sajnos a betegség nem válogat, és a gazdi kórházba került, a rokonság meg azonnal kilakoltatta a kiskutyát. Pedig az észérveket egymás után sorakoztattuk fel, hogy miért kellene nekik vigyázni a kicsi kutyára. Mert a gazdi, nagyon szerette, és izgul érte, és keresni fogja. Ez a picur nem tehet semmiről, tél víz idején a meleg lakásból kennelbe pakolni, nem igazán tartozik az ideális megoldások közé. Meg kéne próbálkozni panzióval, vagy egy kutya sitterrel, aki ellátja, ha már a rokonság nem tudja ellátni. Jelzem, 4 kg-os kutyáról van szó. Ez senkit sem hatott meg, Médi a kidobandó, értéktelen tárgyak közé lett sorolva. Sok minden megfordult a fejünkbe és igen voltak benne kevésbé nyomda képes szavak is, de nem tudunk mit tenni, újra nekifutunk, és megpróbáljuk Médit mielőbb ismét szerető gazdihoz juttatni.

A hétvégi napsütésben nem csak az emberek indultak kirándulni, sétálni, hanem bizony az ebek is. A chipek jól vizsgáztak, és a csavargók haza is mehettek. Már akiben volt chip, mert igen, még mindig összeszaladunk olyannal. hogy látszik gondozott, meg még drága bolhanyakörve is van, de chipje nincs. Marad a fényképes gazdám hol vagy posztok készítése.

Vidékre is menni kellett, kutyatámadáshoz. Egy staff hölgyemény, egy ifjú lovagot csábított el, aki követte minden lépését. És aki a románcot meg akarta zavarni, annak bizony fognyom maradt emlékeztetőül, hogy idegen kutyákat nem kell hajkurászni, megfogni meg végképp nem, mert annak lehetne maradandó emlékei is.

Tovább a kategóriában: « ASKA napló 4. hét ASKA napló 6.hét »