ASKA NAPLÓ 27. HÉT

Már meséltem Bitangról, aki ugye bitang rosszaságának köszönhetően meghúzta a lábát, és emiatt, bizony nem költözhetett addig gazdihoz, amíg a doktorok nem bólintottak rá, hogy most már mehet a csemete. De, persze, kontrollra még vissza kellett érkeznie, amire a gazdija becsülettel el is hozta. Vigyorgott a kölyök ezerrel, nagyon tetszik neki a gazdis élet, és a végleges diagnózis is igazolta, minden rendben.

A kölyköknél is elkezdődhetett az örökbeadás, hiszen már a harmadik oltásukat is megkapták. Jöttek is egymás után a gazdik, és költöztek a bébik.

Talán emlékeztek még Kyrára, az szépséges staff leányzóra, aki gazdihoz költözött. Most jött el a látogatás ideje, és bizony azt kell mondani, hogy Kyra, addig sem panaszkodhatott, hogy vékony a dereka, amíg nálunk lakott, de ezt most sikerült szép kerekre formálni. Mondtuk is a gazdinak, egy kicsit kevesebbel is jóllakna ám Kyra, bár már előre tudtuk a választ, hogy úgy tud nézni…

Diákjaink ezen a héten dolgoztak, nem csüggedtek. A mosogató brigád, már rutinosan kanyarodott a konyhába, a takarító brigád, pedig indult a törpék birodalmába.

A nyári szünettel együtt, a táborok is elkezdődtek. Bár mi nem táboroztatunk, mert erre sem helyünk, sem dolgozói létszámunk nincs, de táborok programjaiban szerepelünk. Kórházi, és menhelyi látogatásra érkeznek hozzánk a gyerekek. Ilyenkor nem csak nézegetik a kutyákat a gyerekek, hanem mindent megtudhatnak arról is, hogy mi a szerepe a hatósági telepnek, és miért van rá szükség. Ezeket az információkkal bizony a legtöbb felnőtt sincs tisztában, ezért is tartjuk nagyon fontosnak, hogy a gyerköcök idejében megismerkedjenek az állategészségügyi előírásaival, és feladataival. Hiszen az állattartás nem csak arról szól, hogy szeretem az állatokat, hanem bizony, vannak kötelességei is a gazdának, amivel illik tisztában lenni, ha állatot tart.  

Még nagyon sok esetben a felnőttektől is olvasunk olyan hozzászólásokat, hogy nem értik, miért van szükség az állatok karanténoztatására. Bár, már több éve, kötelező lenne a mikrochip behelyezése a kutyákba, (na erről is lenne mit mesélni, hogy micsoda balga kifogásokat lehet olvasni a chippel kapcsolatban) mégis az utcára dobott állatok, kb. 60 %-a még ma sem rendelkezik chippel, és ebből az is következik, hogy védőoltással sem. Mert a törvény kötelezi a doktorokat arra, hogy csak olyan kutyát lehet oltani, akiben chip is van.  Így hát, marad a feltételezés, hogy a befogott kutya nincs oltva, tehát potenciálisan veszettnek tekintendő. Ilyenkor az a következő lépés, hogy karanténba csücsül. Egyedül egy kennelbe, nem játszik, nem pusziszkodik senkivel. Amennyiben nincs tudomásunk arról, hogy embert mart volna a jószág, akkor nem szükséges minden egyed hatósági állatorvos által történő vizsgálata, elég megfigyelni a viselkedését, és ha bármilyen kirívó eseményt látunk, azonnal kell kérni a megfigyelést. Szerencsére, ilyen eset mostanában nem történt, csak sok-sok évvel ezelőtt. De, ez az időszak nem csak a viselkedés megfigyelésére alkalmas, hanem bizony sokszor a hurcolt betegségek is itt derülnek, a helyben topi idején.

A legtöbben elbagatelizálják a veszettség elleni oltás fontosságát. Pedig nem csak a veszettség elleni védőoltás lenne fontos állataink számára, hanem bizony az egyéb fertőző megbetegedések elleni oltásokra is nagy szükség lenne. Az, hogy az elmúlt években minimális létszámban oltottak kutyákat a fertőző betegségek ellen, magával hozta a változást. Újra támadnak a régi, szinte már elfeledett betegségek, és mutálódtak is a vírusok. Különösen a fiatal egyedek vannak nagy veszélyben, akik kamasz korukat élve, vándor útra indulnak, hogy megtalálják életük szerelmét, és persze időnként hazajárnak enni. Oltatlanul, járják a településeket, sőt sokszor a szomszédos falvakban is fellelhetőek. Amerre járnak, szedik a bacikat, vírusokat, és viszik is tovább magukkal. Elég egy beteg állat a környéken, és ezek a vándor művészek, máris terjesztik tovább a kórságokat. Ennek köszönhető, hogy bizony például a parvó vírus is támadásba lendült, és nagyon sok esetben találkozunk a kórházban, már felnőtt, és oltott kutyákkal, akik szintén megbetegednek. Nekik annyi előnyük van az oltatlan kutyákkal szemben, hogy nagyobb az esélyük a túlélésre, de még így is nagyon sok áldozatot szedett a vírus.

Hogy érthető legyen mindenki számára, kérem gondolják át, mikor ismét arról hallottunk, hogy kanyaró fertőzéssel kerülnek emberek a kórházakba. Ennek is az az oka, hogy éveken át, nem kaptak védőoltást a betegség ellen az emberek, így most a betegség ismét erőre kapott, és fertőzi azokat, akik nincsenek felvértezve ellene.

Szóval, azért vannak szabályok, amiket be kell tartani, és nem azért, mert éppen unatkozunk, hanem mert ezzel nem csak az állatok, de az emberek életét, és egészségét is meg kell védeni.

Mint ahogy ilyen szabály az is, hogy az állatmenhely, az nem gyerekmegőrző. Tudjuk, hogy nem egyszerű nyáron a gyerekek elhelyezése, és nagy feladatot ró a szülőkre. De, mi nem táboroztatunk, nem vagyunk arra felkészülve, aprócska gyerekekre felügyeljünk, és vigyázzunk rájuk. Sem tárgyi, sem személyi feltételeink nem adottak minderre. Mégis vannak kedves szülők, akik ezt  nem értik, mert úgy gondolják, hogy a csemete elnézelődik, nem lesz vele semmi baj… Nem, nem. A mi életünk nem erről szól, ha ezt vállaltuk volna, akkor a kapun, óvoda felirat lenne, és nem állatmenhely. A két szó között van némi különbség, még akkor is, ha vannak anyukák, akik ezt nehezen értelmezik.

 

Köszönjük a feliratkozást!