ASKA NAPLÓ 24. HÉT

Kell-e attól nagyobb boldogság, amikor érkezik hozzánk egy egész kis család, mami az öt csemetével, és sikerül felnevelnie, és nekünk pedig gazdit találni nekik. Ettől már csak az a nagyobb boldogság, amikor a mami kutya is végre révbe érhet, és még csak nem is kellett olyan sokat várakozni. Így volt ez Mankával, aki amint a kölykök elköltöztek, rá egy hétre már indulhatott is új otthonába. .

Kell-e attól nagyobb boldogság, amikor érkezik hozzánk egy egész kis család, mami az öt csemetével, és sikerül felnevelnie, és nekünk pedig gazdit találni nekik. Ettől már csak az a nagyobb boldogság, amikor a mami kutya is végre révbe érhet, és még csak nem is kellett olyan sokat várakozni. Így volt ez Mankával, aki amint a kölykök elköltöztek, rá egy hétre már indulhatott is új otthonába. 

Az újonnan érkezett kölykök kapcsán ismét aktuális lett a figyelmeztetés, hogy a féreg öl. Bármennyire is elhanyagolják, elbagatelizálják a gazdák, hogy csak egy féreg, azok a férgek bizony ölni is képesek. Elszívják a folyadékot a kölykök testéből, és kiszáradnak, meghalnak. A féreghajtást egy férges állat esetében nem elég egy alkalommal elvégezni, hanem 2 hetente rendszeresen folytatni kell egészen addig, amíg teljesen kitisztul a szervezet. Ezekről a csúnya férgekről videót is készítettünk, hogy látható legyen az, amit, az asztal alá söpörnek a gazdák, hogy elhanyagolható tényező az állattartásban. Többen is döbbenten reagáltak a képekre. 

Philip, azon kutyáink közé tartozott, akik nem igazán a kelendő kategóriák, és ez meg is látszott a várakozási időn, hiszen eltelt már több mint egy év, az első találkozás óta. Fekete, se nem göndör, se nem szálkás, meg még elég tartózkodó is, és bizony sokat járt a rehab órákra sétálni, hogy megnyíljon a látogatóknak is, és ne csak a gondozókkal beszélgessen. Majd érkezett egy ifjú hölgy, és Philip elérkezettnek látta az időt a költözésre. 

A szép nyári időben a kölyköknek beállítottuk a pancsolót. Az első lépéseket a kíváncsiság vezette, de a következőket már a pancsolás öröme. Jó érzés volt a nagy melegben, egy kis hűsítő fürdő.
Ezen a héten Mázli is bejelentkezett a málnásból, és Magen is elküldte a fényképet, miszerint tökéletesen választott, teljesen elégedett az új életével 

A rehab csapat dolgozik rendületlenül. Öcsi és Majré párosa már összeszokott párként indult a sétára, és persze az egyik fő rettegő, Fióna is csatlakozott a srácokhoz. Buksi és Bogi  is gyakorolja a járást, a nagy bunda nélkül, és határozottan tetszik nekik,  hogy a fűben hempereghetnek. Séta közben készülnek a jobbnál jobb fényképek, ahol az ebeink vigyorognak ezerrel. Mert igen, nekik is pont olyan nagy öröm, egy-egy ilyen séta, amikor csak velük foglalkozik a sétáltató, mint amikor a gazdis kutyusokkal indul kirándulni a gazdi. Gina, Rocky, Tina, és Smöre volt a következő csapat, aki túrázni indult. 
Szuli külön utakon jár, mert bizony Szuli szereti játszani az eszét, emiatt, oda-oda berreg a többieknek. Ő nem igényel barátot, neki csak az ember kell. 
John az újdonság varázsával indult a sétára, mert most érkezett el az idő, amikor már minden oltással rendelkezett, hogy ő is mehet. Csak a képeket kell nézni, és mindenki megérti, micsoda nagy boldogság volt ez neki. Kate, a válási árva is kezd beilleszkedni a csapatba, bár azért még időnként eljátssza, hogy én vagyok az úr a házban. 

Ismét segítséget kell kérnünk. Több mint 4 éve egy pályázat segítségével sikerült vásárolni 2 db laptopot, amivel dolgozunk. Ezeken a gépeken vannak a nyilvántartásaink, a cikkeink, a képeink, ezeken készülnek a videóink. De, az idő eljárt felettük, és a lássuk be a napi minimum 16 órás munkaóra sem tett jót nekik. Keresünk olyan támogató céget, vagy magánszemélyt, aki tudna nekünk abban segíteni, hogy ezt a 2 gépet le tudjuk cserélni. 
Természetesen erre a hétre is jutott olyan kutya, aki ugyan rendelkezett chippel, de nem az enyém, elajándékoztam, tovább adtam… a szokásos szöveg. Amikor aztán több napos nyomozással kiderült, hogy már megint csak a mellébeszélés van, akkor jött az áááá, nem úgy gondoltam szöveg. Pedig olyan jó lenne már megérteni, hogy lehet, hogy pár óra, lehet hogy napok, de visszajutunk egészen a chip vásárlójáig, és onnan fel tudjuk göngyölíteni az állat élettörténetét. De, ez idő, és ezt az időt az állatainktól veszik el az ilyen gazdák. 

Siva is bejelentkezett. A mali kislány, tényleg beült a tutiba, mert olyan gazdát talált, aki az igényeit, a sok mozgást, feladatot tudja számára biztosítani. Milyen jó lenne, ha az utóbbi időben szinte naponta beérkező malik is ilyen jó gazdit találnának. A malikat jellemzően rendőrkutyának tenyésztik, aztán akik nem felelnek meg maximálisan a követelményeknek, őket elajándékozzák, vagy éppen kidobják. Így kerülnek heti rendszerességgel malik a menhelyre. Pedig ők aztán végképp nem szeretik a kennelt, és a bezártságot, pont a nagy mozgásigényük miatt. 

Elkezdődött a diákok nyári munkája is. Sokat kell még tanulniuk, és bizony hozzászokni ahhoz, hogy az állatok nem olyanok, mint egy tárgy, ha meguntam, felrakom a polcra. Az állatokkal való foglalkozás elhivatottságot kíván, és ezt mi is elvárjuk a diákjainktól. Nem biztos, hogy ez minden gyereknél elfogadott tény lesz, de aki nem tud ilyen elvek mentén dolgozni a menhelyen, jobb is, ha nem vállalkozik az önkéntes munkára. A diákok kedden, szerdán, és csütörtökön jelentkezhetnek 8:30 órakor a napi munkára. 

Frida napja is eljött, és még csak nem is kellett olyan sokat várnia. Éppen csak véget ért az oltási program, már ment is ivartalanításra, és költözött. Neki a menhely, egy rövidke kis kirándulás volt. Éliás, vele ellentétben bizony kiböjtölte az időt. Majdnem 2 évet várt, mire megtalálta a családját. 

Egymás után készültek az albumok, hiszen újabb, és újabb kutyák kerültek gazdi kereső státuszba. Ahhoz pedig képek, és filmek kellenek, hogy eljöjjenek a gazdik, barátot választani.